Program eveniment
9.30 – 10.00 – WELCOME COFFEE ŞI ÎNREGISTRAREA PARTICIPANŢILOR
10.00 – 13.00 – STRATEGIA ENERGETICĂ A ROMÂNIEI, RĂZBOIUL ENERGETIC ŞI NECESITĂŢILE INTERNE
Care sunt noutăţile în proiectul Strategiei Energetice a României 2014-2035? Va fi finalizată în luna octombrie, aşa cum a fost angajamentul?
Cum este afectată strategia energetică de situaţia din Ucraina şi care ar trebui să fie sprijinul american în domeniul energetic? Se poate vorbi deja despre un război energetic?
În ce măsură este afectat sistemul energetic românesc de deciziile Rusiei? Va fi o crizã a gazelor la iarnă şi cum se va resimţi în ţara noastră? Când va putea România să asigure securitatea energetică proprie şi a Republicii Moldova?
Mixul energetic al României în prezent şi în perspectivă – Ce alegem strategic şi cum va arăta mixul energetic peste 10, 20 de ani? De ce cărbunele rămâne cu un rol important?
Alternative la sursele convenţionale – energia regenerabilă, energia eoliană, energia solară – Cum se vor dezvolta? Viitorul gazelor de şist în România
Energia nucleară, soluţie pentru România în contextul reţinerilor altor ţări – Când se semnează contractul cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă? Situaţia RAAN
Petrolul şi gazele naturale – perimetre exploatabile, noi zăcăminte, explorare, exploatare şi investiţii
Ce efecte va avea desfiinţarea “coşului de gaze” de la 1 ianuarie 2015? Cum vor evolua facturile la gaze naturale, având în vedere că de anul viitor producătorii de gaze vor fi obligaţi să tranzacţioneze pe bursă 50% din cantităţi pe bursă? ANRE a mai operat modficări?
Ce şanse are România să obţină acordul UE pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze? De ce este nevoie de această amânare, având în vedere criticile conform cărora este o măsură electorală?
Taxa de stâlp a dus România în recesiune tehnică? Care este impactul estimat asupra principalilor jucători din piaţa energetică şi asupra pieţei în general?
Hidroelectrica – investiţiile în retehnologizare şi în proiectele istorice – Când va ieşi din nou din insolvenţă? Se vor mai deschide reprezentante în Belgrad şi Budapesta? Se vor relua lucrările la hidrocentrala de la Tarniţa?
Transportul de energie şi interconectarea – investiţii în reţele
Câte companii energetice de stat au făcut publice contractele de achiziţii de bunuri şi lucrări de peste 500.000 euro, contractele de achiziţii de servicii mai mari de 100.000 euro şi sponzorizările acordate, după ordinul ministerial din 19 august? De ce este necesară transparenţa în companiile de stat? Câte strategii pe 10 ani au fost depuse la minister, conform ordinului?
Investiţiile în energie au fost estimate la 30 de miliarde de euro în următorii 20 de ani – Care ar putea fi sursele şi cum se va proceda? Care sunt investiţiile chinezeşti?
Finanţarea investiţiilor în energie prin intermediul băncilor, al Bursei şi a fondurilor de investiţii. Când va fi lansat fondul bazat pe participaţiile minoritare ale statului pentru stimularea investiţiilor?
Taxa pe construcţii speciale şi modul de aplicare a acestei taxe
Situaţia cu privire la vânzarea-cumpărarea certificatelor verzi
OPCOM – rol, preţuri şi ce se va intâmpla pe viitor
Vânzarea pachetelor de acţiuni pe bursă şi/sau privatizarea companiilor de stat – noutăţi în programul de privatizare
Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale – propuneri de îmbunătăţire
Consultanţă şi fiscalitate pentru energie
Lectori invitaţi:
- Răzvan NICOLESCU – Ministrul delegat pentru Energie
- Niculae HAVRILEŢ – Preşedinte, ANRE
- Carmen NEAGU – Preşedinte al Consiliului de Supraveghere, Transelectrica
- Silvia VLĂSCEANU – Director General, Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE)
- Lucian ANGHEL – Preşedinte, BVB
- Florina ANTONIE – Consilier superior, ANRM
- Dan PRODAN – Managing Director, Vienna Energy Forta Naturala
- Petru RUSET – Partener ECONET
Moderator: Cristian DIMITRIU – Director Editorial, Mediafax Group