Prezentare eveniment
Mediafax a prezentat a şasea ediţie a conferinţei Mediafax Talks about Energy, marţi, 8 noiembrie, la Hotel Radisson BLU din Bucureşti.
Am făcut bilanţul anului 2011, am discutat despre strategia energetică a României în 2012, lectorii invitaţi fiind unii dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energiei, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor.
Am vorbit despre strategia energetică a României în contextul UE, despre privatizarea companiilor de stat şi vânzarea pe bursă a acţiunilor acestora , precum şi despre situaţia preţului căldurii pentru cetăţeni.
CONTEXT
Parlamentul European a adoptat în septembrie un raport privind transparenţa pieţei de energie, care va obliga comercianţii de energie en-gros să facă publice date din acordurile încheiate şi să se înscrie într-un registru unic, la nivel european.
La finele lunii septembrie, compania Hidroelectrica a activat clauza de forţa majoră şi a redus cu peste 30% livrările de energie prevăzute în contractele directe din cauza secetei care a dus la scăderea rezervelor de apă. Până la activarea clauzei compania a înregistrat pierderi, iar directorul general,Constantin Trihenea susţine că legislaţia trebuie completată în privinţa situaţiei de forţă majoră.
Frank Hajdinjak, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) şi al E.ON România susţine că vânzarea de către statul român a unor pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii energetice nu va atrage interesul marilor jucători din piaţa de energie. În plus, susţine că preţul gazelor şi cel al electricităţii pentru consumatorii industriali ar trebui să crească cu două cifre, întrucât nivelurile actuale nu sunt sustenabile.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu propune ştergerea penalităţilor pe care RADET le are de achitat către Eurocentrale Bucureşti. RADET cumpără agent termic primar de la producătorii de energie termică. Din totalul cantităţii achiziţionat de RADET, peste 90 la sută provine de la Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti SA, care deţine principalele centrale electrice în cogenerare ale Capitalei, spune Primăria Capitalei.
Pe plan extern, Audrey Gallacher, director pentru energie la organizaţia Consumer Focus susţine că, dacă producţia excedentară de gaze determină scăderea costurilor en-gros, ne-am aştepta în mod clar ca evoluţia să fie reflectată în preţurile de retail. Furnizorii trebuie să fie corecţi cu clienţii în privinţa schimbării preţurilor.
Preţul petrolului este la rândul lui pe o tendinţă descendentă, ceea de arată că petrolul cu livrare la termen este mai ieftin decât cel cu livrare imediată. În consecinţă, preţurile en-gros ale energiei vor scădea în continuare.
China Nuclear Power Engineering, membră a China Guandong Nuclear Power Group, este una dintre cele mai importante companii chineze din sectorul energiei nucleare, şi este interesată să participe la realizarea proiectului de patru miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.
Executivul caută noi investitori pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.