Emilia BUNEA
Majorarea procentului de contribuţie la Pilonul II este binevenită în sistem şi va aduce mai mulţi bani în conturile participanţilor, însă este extrem de important ca acest pilon să continue nu doar să fie alimentat cu contribuţii conform calendarului iniţial, ci să ne gandim şi la o eventuală creştere a acestora cu mai mult de 6%.

Emilia BUNEA - Directorul General ING Pensii

Mihai COCA-COZMA
O reformă a pensiilor private cu un succes sustenabil pe termen lung aste atunci când există un echilibru între beneficiile participanţilor, ale legiuitorului şi a celui care supraveghează piaţa dar şi cele ale administratorilor.

Mihai COCA-COZMA - Director General Alico Pensii

Mircea OANCEA
Este de la sine înţeles faptul că sistemul de pensii private urmăreşte, mai întâi de toate, asigurarea unui trai decent pentru viitorii pensionari, la un nivel mai apropiat de cel din perioada activă. Fondurile de pensii private pot avea însă un rol suplimentar în societate, sub forma contribuţiilor aduse la dezvoltarea economiei prin investiţii majore, odată cu acumularea unui volum suficient al activelor, în condiţiile creşterii volumului contribuţiilor şi a investirii profitabile a acestora.

Mircea OANCEA - Preşedinte, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

Mediafax Talks about Private Pensions 3

Sfaturi pentru planificarea financiară în vederea pensionării

2 martie 2010, ora 9.30, Hotel Hilton Bucureşti, Sala Regina Maria

Context eveniment

În ultimul an, multe companii şi-au redus costurile şi au tăiat pensiile facultative de pe lista beneficiilor pentru angajaţi, ceea ce a determinat scăderea puternică a numărului de clienţi noi ai fondurilor.

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au reuşit să atragă doar 1.300 de clienţi în ianuarie, în condiţiile în care anul trecut numărul clienţilor noi a fost de câteva mii lunar.

La sfărşitul lunii ianuarie, fondurile facultative aveau 188.471 de clienţi, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Activele nete administrate de aceste fonduri au urcat cu 5,5%, până la 215,3 milioane de lei.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au crescut cu 187% în 2009, la 2,38 miliarde de lei, în timp ce numărul aderenţilor a urcat la 4,91 milioane, cu 8,4% mai mult faţă de decembrie 2008, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

CSSPP a modificat, pentru a doua oară în ultimele patru luni, modalitatea de repartizare aleatorie a participanţilor la Pilonul II, împărţirea urmând să se realizeze în mod egal între toate fondurile de pensii private obligatorii existente, a anunţat instituţia.

Cum Guvernul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară, devin pensiile facultative o alternativă?