Mediafax Talks about Private Pensions 3
Sfaturi pentru planificarea financiară în vederea pensionării
2 martie 2010, ora 9.30, Hotel Hilton Bucureşti, Sala Regina Maria
Context eveniment
În ultimul an, multe companii şi-au redus costurile şi au tăiat pensiile facultative de pe lista beneficiilor pentru angajaţi, ceea ce a determinat scăderea puternică a numărului de clienţi noi ai fondurilor.
Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au reuşit să atragă doar 1.300 de clienţi în ianuarie, în condiţiile în care anul trecut numărul clienţilor noi a fost de câteva mii lunar.
La sfărşitul lunii ianuarie, fondurile facultative aveau 188.471 de clienţi, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Activele nete administrate de aceste fonduri au urcat cu 5,5%, până la 215,3 milioane de lei.
Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au crescut cu 187% în 2009, la 2,38 miliarde de lei, în timp ce numărul aderenţilor a urcat la 4,91 milioane, cu 8,4% mai mult faţă de decembrie 2008, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
CSSPP a modificat, pentru a doua oară în ultimele patru luni, modalitatea de repartizare aleatorie a participanţilor la Pilonul II, împărţirea urmând să se realizeze în mod egal între toate fondurile de pensii private obligatorii existente, a anunţat instituţia.
Cum Guvernul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară, devin pensiile facultative o alternativă?